Wednesday, December 20, 2006

Mézeskalács

Összekeverünk 1 1/3 bögre gluténmentes lisztkeveréket 2/3 bögre hajdinaliszttel, egy nagy csipet szódabikarbónával, egy morzsányi sóval és max. fél kávéskanál fűszerrel. Toleranciának és ízlésnek megfelelően a következők jöhetnek bele: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, kardamon, szerencsendió, a legfinomabb persze, ha mindegyikből adhatunk hozzá. Ízlés szerint 1 vagy 2 evőkanál növényi szirupot (biomelasz, datolya-, rizs- vagy juharszirup) összemelegítünk két evőkanál vajjal. Összekeverjük a száraz hozzávalókkal, és óvatosan, fokozatosan annyi vizet teszünk hozzá, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Kilisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk. Az állatfigurák szeme szegfűszegdarabka lehet. Langyos sütőben rövid ideig sütjük. Még melegen jól záródó dobozba tesszük, hogy ne keményedjen meg.
Aki nem idegenkedik a cukortól, sűrű cukorszirupot önthet a figurákra és a még ragadós szirupot megszórhatja magokkal (pl. őrölt napraforgó lehet a bárány bundája).

No comments: